Condiția esențialã pe care trebuie s-o îndeplineascã cel care
dorește sã culeagã plante medicinale este cunoașterea temeinicã a
speciilor care urmeazã sã fie culese. A confunda o plantã cu alta
ar putea fi o greșealã fatalã. Pentru a recolta plante medicinale
trebuie cunoscute locurile în care pot fi gãsite plantele respective
și, de asemenea, perioada de recoltare.
Tehnica recoltãrii diferã foarte mult în funcție de partea de plantã
recoltatã și de specie.
Rãdãcinile se vor recolta în perioada de repaus, adicã toamna
târziu sau primãvara devreme. Rãdãcinile se recolteazã prin
smulgere (dacã tulpina e suficient de rezistentã) sau cu
ajutorul unui hârleț.
Pãrțile aeriene (tulpini, frunze, flori) se vor recolta în perioada
de înflorire. Unele flori se recolteazã la începutul înflorii, iar
altele în plinã înflorire. În general, tulpinile se pot recolta
prin rupere cu mâna. Dacã tulpinile sunt tari sau existã riscul
sã fie smulse cu tot cu rãdãcinã, se vor recolta cu o secerã.
Sã avem grijã ca, în cazul plantelor a cãror tulpinã devine
lemnoasã la bazã, sã recoltãm numai partea de la vârf, partea
care s-a pãstrat ierboasã.
Frunzele se recolteazã manual, fie una câte una, fie toate
deodatã, prin strujire. (Se prinde ramura de vârf cu o mânã,
dupã care, cu cealaltã mânã, se cuprinde ramura din apropiere
și se trage spre capãtul opus; astfel, toate frunzele se vor
detașa și se vor aduna în palmã.)
Cu puține excepții, frunzele se culeg fãrã codițe.
Florile mari se recolteazã cu mâna. Inflorescențele se recolteazã cu foarfeca.
Tehnica de recoltare a florilor și inflorescențelor poate fi foarte variatã, de la caz la caz.
Unele fructe se recolteazã direct cu mâna. Altele, cum sunt
afinele, se vor recolta mult mai cu spor cu ajutorul unor
piepteni speciali. Unele fructe se preteazã a fi culese prin
scuturare (în prealabil se întinde sub ramurile respective o prelatã).
Scoarțele se recolteazã primãvara, în perioada când începe
sã circule seva și când acestea se desprind cu ușurințã. Pentru
recoltarea scoarțelor este nevoie de un cuțit sau un briceag.
La nivelul tulpinii sau al ramurii se cresteazã scoarța de jur
împrejur, la o distanțã de 10-20 cm. Apoi, pentru a desprinde
scoarța, se taie de-a lungul, între douã crestãturi inelare. Dacã
tulpina este groasã, se pot face mai multe tãieturi
longitudinale, astfel încât scoarța se va prezenta sub forma unor fâșii.
Mugurii se recolteazã tot primãvara, când sunt suficient de
dezvoltați, dar înainte de a se desface. Se recolteazã cu mâna.
Starea vremii are o importanțã deosebitã dacã dorim sã recoltãm
plante de bunã calitate, cu un conținut optim de principii active.
Frunzele, pãrțile aeriene și florile se recolteazã pe vreme stabilã,
cu soare, fãrã umiditate, în timp ce recoltarea speciilor pentru
semințe sau fructe se face pe timp rãcoros, dimineața sau seara.
Unele fructe se recolteazã direct cu mâna. Altele, cum sunt
afinele, se vor recolta mult mai cu spor cu ajutorul unor
piepteni speciali. Unele fructe se preteazã a fi culese prin
scuturare (în prealabil se întinde sub ramurile respective o prelatã).
Scoarțele se recolteazã primãvara, în perioada când începe
sã circule seva și când acestea se desprind cu ușurințã. Pentru
recoltarea scoarțelor este nevoie de un cuțit sau un briceag.
La nivelul tulpinii sau al ramurii se cresteazã scoarța de jur
împrejur, la o distanțã de 10-20 cm. Apoi, pentru a desprinde
scoarța, se taie de-a lungul, între douã crestãturi inelare. Dacã
tulpina este groasã, se pot face mai multe tãieturi
longitudinale, astfel încât scoarța se va prezenta sub forma unor fâșii.
Mugurii se recolteazã tot primãvara, când sunt suficient de
dezvoltați, dar înainte de a se desface. Se recolteazã cu mâna.
Starea vremii are o importanțã deosebitã dacã dorim sã recoltãm
plante de bunã calitate, cu un conținut optim de principii active.
Frunzele, pãrțile aeriene și florile se recolteazã pe vreme stabilã,
cu soare, fãrã umiditate, în timp ce recoltarea speciilor pentru
semințe sau fructe se face pe timp rãcoros, dimineața sau seara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu