miercuri, 4 martie 2015

Proprietățile caiselor pentru sănătate



Caisul este unul dintre copacii care au călătorit cel mai mult. Originar din China, acolo el crește încă în sălbăticie. A fost dus în Grecia de Alexandru cel Mare. De acolo a ajuns la Roma, iar de la Roma s-a răspândit în tot bazinul mediteraneean. În sec.XVIII a fost dus în America de Nord şi aclimatizat în California şi dealungul fluviului Mississippi.

Proprietăţi şi indicaţii

Având conţinut caloric scăzut (cca.48 kcal/100g), e excelent în dietele de slăbire. Are efect alcalinizant (e bogat în săruri alcaline). Are puţin sodiu şi mult potasiu. E bogat, deasemenea, în oligoelemente ca mangan, fluor, cobalt şi bor. Bogat şi în zaharuri – fructoză şi glucoză.
Caisele confiate sunt o sursă importantă de proteine (până la 5%) şi de fier (la care excelează).
Totuşi, cea mai importantă proprietate a caiselor este betacarotenul (provitamina A).

Sunt benefice în:

Boli ale ochilor – consumul de caise ajută la o vedere bună şi dă strălucire şi frumuseţe ochilor.
Sunt recomandate în cazuri de uscăciune conjunctivală, iritaţie cronică, mâncărimi ale conjunctivitei, pierderea acuităţii vizuale cauzate de atrofierea retinei şi cecitatea nocturnă.

Anemie (cauzată de lipsa de fier). Conţinutul de fier e ridicat în fructul confiat (în cel proaspăt nu e foarte mare). Tratamentele cu caise în ceea ce priveşte afecţiunile cu necesitate de fier ori provitamina A, s-au dovedit peste aşteptările medicilor.

Boli ale pielii şi mucoasei – provitamina A din caise creşte rezistenţa corpului la infecţii. Sunt recomandate în faringită cronică, sinuzită şi eczeme.

Tulburări ale sistemului nervos – menţin echilibrul sistemului nervos. Sunt recomandate în caz de astenie, depresie, nervozitate, lipsa poftei de mâncare.

Tratamentul cu caise:
-          durează 15 zile, timp în care se mănâncă jumătate de kilogram de caise coapte pe zi, de preferat la cină, ca singurul fel de mâncare. Pot fi consumate cu pâine prăjită.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu