Caisul este unul dintre copacii care au călătorit cel mai mult. Originar
din China, acolo el crește încă în sălbăticie. A fost dus în Grecia de
Alexandru cel Mare. De acolo a ajuns la Roma, iar de la Roma s-a răspândit în
tot bazinul mediteraneean. În sec.XVIII a fost dus în America de Nord şi
aclimatizat în California şi dealungul fluviului Mississippi.
Proprietăţi şi indicaţii
Având
conţinut caloric scăzut (cca.48 kcal/100g), e excelent în dietele de slăbire.
Are efect alcalinizant (e bogat în săruri alcaline). Are puţin sodiu şi mult
potasiu. E bogat, deasemenea, în oligoelemente ca mangan, fluor, cobalt şi bor.
Bogat şi în zaharuri – fructoză şi glucoză.
Caisele confiate
sunt o sursă importantă de proteine (până la 5%) şi de fier (la care
excelează).
Totuşi, cea
mai importantă proprietate a caiselor este betacarotenul (provitamina A).
Sunt benefice în:
Boli ale ochilor – consumul de caise
ajută la o vedere bună şi dă strălucire şi frumuseţe ochilor.
Sunt recomandate
în cazuri de uscăciune conjunctivală, iritaţie cronică, mâncărimi ale
conjunctivitei, pierderea acuităţii vizuale cauzate de atrofierea retinei şi
cecitatea nocturnă.
Anemie (cauzată de lipsa de fier).
Conţinutul de fier e ridicat în fructul confiat (în cel proaspăt nu e foarte
mare). Tratamentele cu caise în ceea ce priveşte afecţiunile cu necesitate de
fier ori provitamina A, s-au dovedit peste aşteptările medicilor.
Boli ale pielii şi mucoasei –
provitamina A din caise creşte rezistenţa corpului la infecţii. Sunt recomandate
în faringită cronică, sinuzită şi eczeme.
Tulburări ale sistemului nervos –
menţin echilibrul sistemului nervos. Sunt recomandate în caz de astenie,
depresie, nervozitate, lipsa poftei de mâncare.
Tratamentul cu caise:
-
durează 15 zile, timp în care se mănâncă
jumătate de kilogram de caise coapte pe zi, de preferat la cină, ca singurul
fel de mâncare. Pot fi consumate cu pâine prăjită.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu