Investigaţiile clinice şi de laboratori confirmă că Popeye avea
dreptate să mănânce spanac pentru a-şi spori puterea. Ba mai mult, spanacul se
recomandă ca având proprietăţi de protecţie pentru retină şi văz.
Proprietăţi şi indicaţii
Spanacul candidează la titlul de „cea mai hrănitoare legumă frunzoasă
cunoscută”, deşi conţine doar 22 calorii/100g. Conţinutul de proteine e destul
de mare pentru un zarzavat (2,86%), conţine puţini carbohidraţi (0,8%), şi
puţine grăsimi (0,35%). Puterea lui nutritivă e dată de bogăţia de vitamine şi
minerale pe care le conţine, având următoarele valori per 100g:
-
2/3 (672 micrograme) din Doza Zilnică
Recomandată (DZR) de vitamina A
-
Întreg necesarul de acid folic sau folaţi (194
micrograme)
-
½ (28,1 mg) DZR de vitamina C
-
¼ (79 mg) DZR magneziu
-
Peste ¼ (2,71 mg) DZR fier
Unele
dintre cele mai importante utilizări ale sale:
Dereglări retinale: persoanele
între 55 – 80 ani care consumă spanac prezintă un risc mult mai scăzut de
pierdere a acuităţii vizuale cauzată de degenerescenţa maculară. Consumul de
spanac e recomandat tuturor celor ce ţin la o vedere bună, în special celor cu
vârste de peste 50 de ani. Spanacul este mai eficient chiar decât morcovul în
prevenirea degenerescenţei maculare senile.
Anemia: spanacul
conţine 2,71 mg fier/100 g, mai mult decât se găseşte în carne. Deşi fierul din
surse vegetale este mai greu de absorbit, aportul de vitamina C din spanac
îmbunătăţeşte semnificativ procesul de asimilare a fierului. În cazul anemiei,
sucul proaspăt de spanac este o modalitate foarte eficientă de consumare a
acestuia.
Nivelul ridicat de colesterol: proteinele
din spanac inhibă absorbţia colesterolului şi a acizilor biliari. Astfel,
consumul regulat de spanac ajută la reducerea colesterolului din sânge.
Sarcină: datorită
conţinutului bogat de folaţi (194 micrograme/100 g), spanacul previne anumite
malformaţii ale fătului ( pe lângă acţiunea sa antianemică), ceea ce-l face un
zarzavat ideal pentru femeile însărcinate.
Activitate fizică şi creştere: prin
conţinutul bogat în vitamine şi minerale, spanacul este foarte benefic celor
angrenaţi în activităţi fizice (atleţii) şi pentru cei în perioada de creştere
rapidă (adolescenţii).
Moduri de preparare:
-în stare crudă- când e tânăr, spanacul poate fi consumat în salate.
-congelat – pierde o cantitate mică de vitamina C, dar are avantajul de
a fi dispo9nibil tot anul.
- gătit – metoda ideală este gătitul la aburi, care păstrează cele mai
multe din vitaminele şi mineralele sale.
- suc proaspăt – doza recomandată este de jumătate de pahar pe zi,
sorbit puţin câte puţin înainte de prânz sau cină.
În compoziţia spanacului se regăsesc: proteine, fibre, vitamina A,
vitamina B1, B2, B6, Niacină, vitamina C,
vitamina E, calciu, fosfor, magneziu, fier, potasiu, zinc, sodiu, folaţi. Este bogat, deasemenea, în luteină şi zeaxantină - doi carotenoizi ce previn pierderea vederii cauzate de cel mai sensibil punct al retinei - macula,, împiedicând degenerescenţa acesteia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu