luni, 16 februarie 2015

Cataracta. Cecitatea nocturnă sau Nictalopia








Caracteristici: Cataracta este opacitatea cristalinului. S-a crezut mult timp că este o consecinţă a procesului de îmbătrânire şi că nu se poate face nimic sau prea puţin pentru a împiedica apariţia ei.
Astăzi se ştie că există o relaţie destul de apropiată între dietă şi formarea cataractei. Folosirea din abundenţă a alimentelor ce conţin provitamina A şi vitaminele antioxidante C şi E, cum ar fi legumele, fructele şi seminţele, poate împiedica formarea cataractei la bătrâneţe.
Diabetul, folosirea anumitor medicamente şi expunerea la radiaţii ultraviolete sau raze X favorizează, deasemenea, formarea cataractei.

Dietă: creşteţi consumul de dovleci, antioxidanţi, vitamina E şi C.
Reduceţi ori eliminaţi produsele lactate, grăsimile totale (sunt incluse grăsimile alimentare aici, gen margarina, ulei vegetal hidrogenat/parţial hidrogenat, untură, etc), unt, sare. Untul consumat regulat este alimentul care creşte cel mai mult riscul apariţiei cataractei.

Cecitatea nocturnă sau Nictalopia
Este o pierdere treptată sau completă a capacităţii de adaptare la vederea nocturnă. Reprezintă una dintre primele simptome ale deficienţei de vitamina A.

Dietă: creşteţi consumul de morcovi, caise, mango (unul dintre cele mai bogate fructe în provitamina A).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu