Caracteristici: Cataracta este opacitatea
cristalinului. S-a crezut mult timp că este o consecinţă a procesului de
îmbătrânire şi că nu se poate face nimic sau prea puţin pentru a împiedica
apariţia ei.
Astăzi se
ştie că există o relaţie destul de apropiată între dietă şi formarea
cataractei. Folosirea din abundenţă a alimentelor ce conţin provitamina A şi
vitaminele antioxidante C şi E, cum ar fi legumele, fructele şi seminţele,
poate împiedica formarea cataractei la bătrâneţe.
Diabetul,
folosirea anumitor medicamente şi expunerea la radiaţii ultraviolete sau raze X
favorizează, deasemenea, formarea cataractei.
Dietă: creşteţi consumul de dovleci,
antioxidanţi, vitamina E şi C.
Reduceţi ori
eliminaţi produsele lactate, grăsimile totale (sunt incluse grăsimile
alimentare aici, gen margarina, ulei vegetal hidrogenat/parţial hidrogenat,
untură, etc), unt, sare. Untul consumat regulat este alimentul care creşte cel
mai mult riscul apariţiei cataractei.
Cecitatea
nocturnă sau Nictalopia
Este o pierdere treptată sau completă a capacităţii de
adaptare la vederea nocturnă. Reprezintă una dintre primele simptome ale
deficienţei de vitamina A.
Dietă: creşteţi
consumul de morcovi, caise, mango (unul dintre cele mai bogate fructe în
provitamina A).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu