marți, 10 februarie 2015

Ochiul uman

Un organ uimitor și nepretențios...

Ochiul este unul dintre organele cele mai uimitoare ale corpului uman, datorită performanțelor sale extraordinare. Toți mușchii oculari sunt în permanentă mișcare, îndeplinind trei funcții simultane:
-          Explorarea câmpului vizual
-          Deschiderea/închiderea pupilei în funcţie de lumina disponibilă (diafragma)
-          Modificarea curbei cristalinului ochiului în funcţie de distanţa la care se află obiectul privit, pentru a-l focaliza
În acelaşi timp ochiul trimite permanent informaţii spre creier prin nervul optic. În perioada de veghe, cele peste un milion de celule nervoase ce formează retina trimit spre creier informaţii cu o viteză echivalentă cu 100Mb/s.
Pentru a îndeplini toate aceste funcţii, ochiul are nevoie doar de o cantitate mică de oxigen şi câteva alte substanţe:
-          Vitamina A – necesară pentru formarea pigmentului sensibil la lumină (rodopsina), ce se regăseşte în celulele retinei, şi pentru menţinerea umidităţii şi a bunei funcţionări a conjunctivei (membrana anterioară ochiului).
-          Carotenoizii – pigmenţi naturali regăsiţi în plante. Ei au rol de antioxidanţi, ajutând la prevenirea degenerescenţei maculare a retinei.
-          Vitaminele C şi E – tot antioxidanţi, regăsiţi aproape exclusiv în fructe, legume, nuci, seminţe oleaginoase şi germeni de cereale. Lipsa lor duce la cataractă şi la pierderea vederii.



Portocala este bogată în carotenoizi, vitamina C şi alţi antioxidanţi ce protejează retina. Pe lângă acestea, conţine flavonoizi, a căror acţiune protejează capilarele şi îmbunătăţeşte fluxul sanguin către retină.