Un organ uimitor și nepretențios...
Ochiul este unul dintre organele cele mai uimitoare ale
corpului uman, datorită performanțelor sale extraordinare. Toți mușchii oculari
sunt în permanentă mișcare, îndeplinind trei funcții simultane:
-
Explorarea câmpului vizual
-
Deschiderea/închiderea pupilei în funcţie de
lumina disponibilă (diafragma)
-
Modificarea curbei cristalinului ochiului în
funcţie de distanţa la care se află obiectul privit, pentru a-l focaliza
În acelaşi timp ochiul trimite
permanent informaţii spre creier prin nervul optic. În perioada de veghe, cele
peste un milion de celule nervoase ce formează retina trimit spre creier
informaţii cu o viteză echivalentă cu 100Mb/s.
Pentru a îndeplini toate aceste
funcţii, ochiul are nevoie doar de o cantitate mică de oxigen şi câteva alte
substanţe:
-
Vitamina A – necesară pentru formarea
pigmentului sensibil la lumină (rodopsina), ce se regăseşte în celulele retinei,
şi pentru menţinerea umidităţii şi a bunei funcţionări a conjunctivei (membrana
anterioară ochiului).
-
Carotenoizii – pigmenţi naturali regăsiţi în
plante. Ei au rol de antioxidanţi, ajutând la prevenirea degenerescenţei
maculare a retinei.
-
Vitaminele C şi E – tot antioxidanţi, regăsiţi
aproape exclusiv în fructe, legume, nuci, seminţe oleaginoase şi germeni de
cereale. Lipsa lor duce la cataractă şi la pierderea vederii.
Portocala este bogată în carotenoizi, vitamina C şi alţi antioxidanţi
ce protejează retina. Pe lângă acestea, conţine flavonoizi, a căror acţiune
protejează capilarele şi îmbunătăţeşte fluxul sanguin către retină.
|