joi, 26 februarie 2015

Morcovul - un aliment-multifuncţional.




Morcovul este un adevărat aliment – medicament. Rădăcina acestuia (adică partea pe care o consumăm) poate atinge până la un metru lungime (nu vorbim de partea firoasă a rădăcinii, ce atinge chiar până la 5 metri!). Este, de obicei, portocaliu la culoare, dar poate avea şi culoarea galben, ori roşu – închis.
Alături de frunzele de lucernă, morcovul este alimentul cel mai bogat în provitamina A.
Morcovii conţin o cantitate mică, dar nu de neglijat, de proteine (1,03%) – aproximativ jumătate din cât conţin cartofii. Grăsimile sunt aproape nule (0,19%), iar cabohidraţii sunt 7,14% din greutatea lor. Pe lângă acestea, morcovii sunt o sursă bună de vitamine din complexul B, precum şi vitamina C şi E. Are toate mineralele şi oligomineralele, chiar şi fier (0,5 mg/100g).
Trei substanţe se evidenţiază în mod special:
-          Carotenoizii – cel mai important fiind betacarotenul (transformat de organism în vitamina A). Carotenoizii sunt esenţiali în funcţionarea normală a retinei, în special pentru vederea nocturnă sau în caz de luminozitate slabă. Ajută, deasemenea, şi în menţinerea în condiţii bune a pielii şi a mucoaselor.
-          Fibrele vegetale – morcovul este aproximativ 3% fibre, mare parte sub formă de pectină. Acestea sunt de mare ajutor în reglarea tranzitului intestinal şi calmarea mucoasei intestinale.
-          Ulei esenţial – foarte bun împotriva paraziţilor intestinali.
Morcovii sunt foarte buni în tratarea bolilor retinei şi ale ochilor, în general, boli ale pielii, gastrită, hiperaciditate gastrică, colită şi în prevenirea cancerului.
                Preparare: cruzi (în salate – întregi, răzuiţi şi dreşi cu suc de lămâie. Întăresc dinţii copiilor);
gătiţi (se combină bine cu cartofii şi alte legume; sunt mai dulci gătiţi şi îşi menţin conţinutul de betacaroten după gătire); sucuri (delicioşi, hrănitori şi revigoranţi; se îmbină bine cu sucul de mere ori lămâie).
Un morcov de mărime medie (aprox.100g) furnizează suficient betacaroten pentru ca organismul să producă de circa 3 ori necesarul zilnic de vitamina A pentru un adult.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu